ENAK


 BB321949-465B-4AD9-B3B5-E26E73D2BF14

 

Haarlems eenakterfestival ENAK

Eerste editie, 2023

Schalkwijk bruist! Een nieuw stadsdeelhart, een bloeiende jongerencultuur, een bioscoop en aantrekkelijke horeca, tal van initiatieven vanuit bewoners en veel groen: Schalkwijk wordt steeds aantrekkelijker.

Samen met een aantal professionele en semi-professionele theatermakers voegt het WereldCultuurHuis daar theater aan toe. Met ENAK wordt Schalkwijk een festival rijker. Drie dagen lang korte theatervoorstellingen die de bezoekers vermaken en ontroeren, kennis laten maken en mee doen leven met gewone en ongewone mensen die soms op ons lijken en soms ook weer (met) niet.

We nodigen iedereen uit om op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 februari 2023 mee te genieten van deze eerste editie van het Haarlemse eenakterfestival ENAK.

 Programma

Vrijdag  10 februari 2023

19.30 uur         Arum dem Fayer – De Warmte van het Joodse lied (75 minuten)

                          Zang, muziek en spel: Ksenia Marasonova

Zaterdag 11 februari 2023

19.00 uur         Ontvlambaar (60 minuten)

Zang en spel: Willem van der Cruysen, Tijn Lourens, Nanneke Piek, Peter van Wolferen en Rogier Monsieur

20.30 uur         Niets dan goeds (60 minuten)

Spel: Boris-Johannes De Keyser

21.45 uur         De Binnenkomst (45 minuten)

                          Spel: Ida van de Lagemaat en Rob van Weegen

Zondag 12 februari 2023

14.30 uur         Thee (30 minuten)

Spel: Ivana Gutierez en Margreet Feenstra

15.15 uur         Minnaars en verliezers (20 minuten)

Spel: Sterre van der Hoofd en Enrico Henneman

Over de voorstellingen

 Vrijdag

Arum dem Fayer (Rond het kampvuur)

Ruim 3500 jaar geleden werd een volk verbannen uit haar geboortestreek. De vlucht bracht hen naar alle uithoeken van de wereld.

Ze integreerden, namen lokale gebruiken over en spraken de regionale taal. Ze hielden zich aan de regels, hoe discriminerend die soms ook waren. De levensovertuiging bleef iets voor achter de huisdeur. Ze leefden, maar bleven diep van binnen altijd op zoek naar hun thuis.

Enige geborgenheid vonden ze in de taal van vroeger. Hun taal, die van ouders op kinderen werd overgedragen, mixte zich met regionale klanken en woorden uit andere windstreken. Door de jaren heen ontstonden zo nieuwe talen, zoals het Jiddisch in Noordwest-Europa en Ladino in Spanje. Voor de één een dialect, voor de ander een identiteit. Het zijn talen die nu nog worden gesproken. Ouders zingen er wiegend hun kinderen mee in slaap. De muziek werd het thuis van dat volk op de vlucht. In deze voorstelling wordt hun verhaal verteld en gespeeld.
Meer informatie over Ksenia Marasonova: https://ksenia.nl

Zaterdag

Ontvlambaar

Deze voorstelling is geïnspireerd op literair werk van Tessa de Loo (Het Rookoffer) en Zoë Heller (Notes on a Scandal). Op muzikaal-theatrale wijze brengen de acteurs een controversieel onderwerp in beeld, ondersteund door live zang en videomontages. Aan het einde neemt de voorstelling een verrassende wending die garant staat voor optimale betrokkenheid bij het publiek. De muziek die in de voorstelling gebruikt wordt is klassiek of heeft daar een connectie mee. Door de cross-over met andere kunstdisciplines wordt dit genre op toegankelijke wijze voor het voetlicht gebracht.

Barbara Rozemeyer, 36 jaar, is docente Frans op een school voor voortgezet onderwijs. Een aantal jaren geleden is ze verlaten door haar man. Toch is ze best gelukkig en heeft ze haar leven op de rails. Maar dan verschijnt de zelfverzekerde eindexamenkandidaat Guido Maenhout ten tonele. Zijn buitengewone interesse voor haar vak, zijn grote vastberadenheid om naar de toneelschool te gaan en een jongensachtige brutaliteit intrigeren Barbara mateloos.

Ondanks het verschil in leeftijd en machtspositie beginnen de twee een stormachtige affaire. Maar hoe loopt dat af?

 Niets dan goeds

Meer informatie over Boris-Johannes de Keyser: https://www.facebook.com/borisjohannes2/

De Binnenkomst

??

Zondag

Thee

‘Thee’ is een heerlijke eenakter voor de zondagmiddag van toneelschrijver Eva Vesseur. In een theehuis halen twee jeugdvriendinnen herinneringen op. Aan hun jarenlange vriendschap is indertijd op vreemde wijze een einde gekomen. De dames delen een mysterieus geheim.

Minnaars en verliezers

Het festival wordt afgesloten met een luchtige, maar actuele gedachtenoefening. Inmiddels kennen we allemaal verhalen over machtsverhoudingen die uitlopen op een ‘#metoo-tje’. Maar wat speelt er in de hoofden van de betrokkenen?

Een actrice en een regisseur. Beiden willen iets van elkaar, maar geen van beiden wil z’n macht verliezen. Want macht is verslavend, of zit er nog meer achter?

Laat je meeslepen in dit spel van sympathie. Net als je iemand denkt te kunnen vertrouwen, schaadt diegene dit vertrouwen weer. Wie is goed en wie is slecht en wat moet je over hebben om te krijgen wat je wilt?

Locatie                    

WereldCultuurhuis/WereldMuziekSchool (Winkelcentrum Schalkwijk)

 Publieksingang ENAK: Casablancastraat 6a (achteringang buitendeur, plein bij de parkeergarage/Albert Heijn)

www.wereldmuziekschool.nl/ena 

Tickets

Op festivaldagen opent de zaal drie kwartier voor aanvang van de eerste voorstelling van die dag. Kaarten kunnen uitsluitend aan de zaal worden gekocht tegen contante betaling.

Entreeprijzen:

  • Vrijdag 5 euro
  • Zaterdag 7 euro
  • Zondag 5 euro.

Alleen op vrijdag kan een passe-partout voor alle voorstellingen worden gekocht voor 15 euro.

 

 

Muzikaal Prentenboek!

Breng leven in prentenboeken met Muzikaal Prentenboek

Reserveer een workshop vol beweging en muziek aan de hand van een prentenboek. De workshops zijn bestemd voor jonge kinderen: peuters, kleuters en kinderen uit groep 3. Ze worden op locatie gegeven door 1 of 2 docenten van de Wereldmuziekschool. Met één docent heb je een voorleesles waar de kinderen actief en muzikaal bij betrokken worden. Met twee docenten is er muzikaal nog méér te beleven: de docenten maken samen muziek of, terwijl één docent het verhaal vertelt en met de kinderen zingt en beweegt, verzorgt de ander de instrumentale begeleiding. De workshops zijn heel geschikt als activiteit in bijvoorbeeld de Kinderboekenweek, maar ook rond feestdagen, projectweken of om lezen te stimuleren!

De volgende titels kunnen nu geboekt worden als Muzikaal Prentenboek:

  • Rupsje Nooitgenoeg
  • Moppereend
  • Coco kan het!
  • Coco, kijk uit!  Het vervolg, is in ontwikkeling
  • Heertje en Meneertje
  • Dottie’s eieren
  • De tijger slaapt

Tarieven Muzikaal Prentenboek

Workshop van 45-60 minuten in boekwinkel, kinderdagverblijf, bibliotheek of school:
€150,-  voor 1 docent,€280,- voor 2 docenten, korting bij grotere afname.
In overleg is het ook mogelijk een nieuwe workshop te ontwikkelen over een ander prentenboek.

Contact

Voor het reserveren van een workshop of voor extra informatie, stuur een mail naar Janine Huson, coördinator peuter-/kleutermuziek Wereldmuziekschool: janine@wereldmuziekschool.nl

folder muzikaal prentenboek