Gamelan


gamelaninstrumenten (foto MN)

GRATIS PROEFLES!

Op zondagmiddag 6 november start in Haarlem een Javaanse gamelangroep voor jong en oud in de Wereldmuziekschool (winkelcentrum Schalkwijk)!

Een gamelan is een orkest met bronzen gongs, ketels, xylofoons en trommels afkomstig van het Indonesische eiland Java. Bij het bespelen van de gamelan draait alles om samenwerken en goed naar elkaar luisteren. Traditionele gamelanstukken wisselen we af met improvisaties en eigen muziek. Het mooie is dat binnen een gamelanensemble plek is voor iedereen en voor alle niveaus: jong, oud, beginner of ervaren muzikant; in één gamelangroep maak je muziek met z’n allen.

Je kunt je opgeven samen met je hele familie, met klasgenoten of vrienden, of als individu. Geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar! De serie lessen sluiten we af met een concert.

Info over data, kosten, aanmelding

6 november is de eerste bijeenkomst onder begeleiding van docent Michiel Niemantsverdriet (Conservatorium van Amsterdam / Gamelanhuis / Hallo Muziek).

Er is koffie, thee en een Indische versnapering.

De bijeenkomsten zijn elke zondag in de Kleine Zaal van het Wereldcultuurhuis in winkelcentrum Schalkwijk.

Op 19 februari is er een presentatie en ronden we het project af. Daarna komt, bij voldoende belangstelling, project 2!

Het lesgeld is €99 voor de cursus voor deelnemers tot 21 jaar, vanaf 21 jaar met btw €121.
We komen elke zondag bij elkaar in de Kleine Zaal van de Wereldmuziekschool/Wereldcultuurhuis.

De data dat Michiel les geeft zijn:

6   november

27 november

11 december

15 januari

29 januari

19 februari

De lessen zijn steeds op zondagmiddag van 14.30 u tot 16.30 u.

Alle andere zondagen zijn er repetities.

 Geef je op via www.wereldmuziekschool.nl/inschrijven

IMG-20200123-WA0006 presentatie basisschool De Ark (Haarlem, januari 2020)_cropped

Gamelan spelen, hoe werkt dat?

Bij het bespelen van de gamelan is samenwerken het sleutelwoord. De verschillende instrumenten hebben allemaal een eigen muzikale functie, maar zijn toch nauw met elkaar verbonden, waardoor alle gamelanspelers een onmisbare schakel in het orkest zijn. Er is geen dirigent, dus om toch een geheel te vormen is goed luisteren naar elkaar essentieel, vooral omdat de spelers via de instrumenten muzikale tekens aan elkaar geven. Meestal spelen we uit het hoofd, zodat alle aandacht van de musici naar de klank uitgaat. Soms gebruiken we een eenvoudige cijfernotatie, maar noten lezen is niet nodig. Op een aantal instrumenten, bijvoorbeeld de saron, kethuk of gong, kan elke beginnende speler, ongeacht leeftijd, al snel iets moois ten gehore brengen. Andere instrumenten zijn juist weer complexer om te bespelen. Dit maakt samenspel mogelijk tussen muzikanten met verschillend niveau binnen één gamelanorkest: er is altijd wel een instrument te vinden dat behapbaar is voor een speler maar tegelijkertijd ook uitdagend genoeg.

dav

dav

Gamelan in Indonesië

In Zuidoost-Azië komen verschillende orkesten voor die bestaan uit bronzen gongs en ketels. Het meest uitgebreide orkest uit de regio is de Midden-Javaanse gamelan. Het gamelanorkest wordt al vele eeuwen overal op Java bespeeld tijdens rituelen, herdenkingen en ceremonies. Gamelanmuziek begeleidt vaak de Javaanse theatervormen wajang (schaduwpoppenspel) en dans, en komt daarnaast ook voor in puur instrumentale vorm. De omvang van gamelangroepen kan variëren: er zijn kamerensembles bestaande uit slechts een paar muzikanten, terwijl in de Javaanse paleizen grote en imposante orkesten spelen met 40 musici. Afhankelijk van het repertoire worden de bronzen instrumenten gecombineerd met trommen (kendhang), snaarinstrumenten (celempung & rebab), xylofoon (gambang), bamboefluit (suling) en/of zangstemmen (pesindhen).

dav

Kyai Slamet

Het maken/smeden van bronzen gamelaninstrumenten op Java is een bijzonder proces. Met een feestelijke ceremonie wordt een gamelanset in gebruik genomen en krijgt deze een eigen Javaanse naam. De set instrumenten waarop wij in de Wereldmuziekschool in Haarlem spelen draagt de naam Kyai Slamet. De gamelanset Kyai Slamet is afkomstig uit het Javaanse vorstendom Mangkunegaran te Solo (Surakarta) en is door de vorige eigenaar, Rob van Albada, in bescherming gegeven aan Javaanse Hofdanskunst Widara Kandang en de Wereldmuziekschool, die de instrumenten een fijne plaats biedt waar de gamelanmuziek weer mag klinken.